donderdag 8 november 2012


In de wijnmakerij. De temperatuur.
 

De grotere wijngaarden in Nederland die zelf hun wijnen maken, hebben vaak een bovengrondse wijnmakerij, zeg een moderne schuur, super-geïsoleerd, met deuren van soms zo'n twintig centimeter dik, en twee gescheiden afdelingen: een koeler gedeelte voor de witte wijnen en een warmer deel voor de rode wijnen in hun tanks en barriques. Rode wijn vergist en rijpt bij een wat hogere temperatuur dan wit. Vanwege de zeer goede, industriële warmte-isolatie kan de temperatuur in beide ruimtes, op zich goed geregeld worden met eenvoudige airco-achtige installaties. Maar er is meer...
 

Subtieler niveau

De temperatuurbeheersing in de wijnkelder kent ook een veel subtieler niveau.      De witte wijnen bijvoorbeeld, staan keurig in het gelid in hun rvs-tanks. Ze staan samen in dezelfde ruimte, zien er ook allemaal hetzelfde uit - maar in werkelijkheid zijn er vaak grote verschillen. De ene tank kan al uitgegist zijn, en staat dan een stuk kouder dan de buurtank die nog bezig is, en daarom een veel warmer milieu nodig heeft. En soms zitten naburige tanks elkaar zelfs een beetje in het vaarwater: een tank die bezig is om via zijn koelmantel een eindvergisting snel af te stoppen, kan een soort koudetrog vormen waar de tanks ernaast last van hebben.

 
Temperen

Je kunt, om temperaturen per tank te regelen, werken met verwarmingselementen in de tank, bijvoorbeeld met een armatuur met verwarmend infra-rood licht die in de tank wordt neergelaten. Deze vorm van mostverwarming geeft een gelijkmatige warmte, en geen enorme lokale hitte waardoor gistcellen, of bacteriën voor de malolactische vergisting beschadigd zouden worden.

Maar meestal geeft de vergisting in een grote wijntank zoveel eigen warmte, dat je dan veel handiger uitkomt met het (iets meer of iets minder) temperen van de temperatuur in een tank, tijdens de vergisting. In plaats van verwarmen. Vaak zie je dan ook een koelslang naar een tank toegaan, die overgaat in een ribbelig stalen gedeelte dat in de tank wordt neergelaten, of die is aangesloten op een koelmantel, om de tank heen; we noemden het al even. In beide gevallen wordt het koelwater betrokken van een koelgenerator, die kraanwater van gemidddeld zo'n 15 graden, terug kan brengen tot wel 4 graden als het moet. Bijvoorbeeld voor het snel afstoppen van een witte wijn, om wat restzoet te behouden.

 
Kleinere onderneming

Wanneer je een kleinere onderneming hebt, is het bovenstaande een vaak onbereikbare luxe. Een koelgenerator kost zo'n 2000 euro, om te beginnen; een koelslang met koppelingen en een toevoerslang nogeens een paar honderd. En alleen een koelslang, maar dan op kraanwater werkt niet, want het water uit de kraan is veel te warm - rond 15 graden, zoals we hierboven al aangaven.


Grondwater

Inmiddels krijgen we, nu dit stukje al in de lucht is, op dit kraanwater-verhaal een aanvulling, bij monde van van lezer Ad Leenaars, eigenaar van biologische familiewijngaard De Steenen Beer www.desteenenbeer.nl en voorzitter van de immer sympathieke en kundige Brabantse Wijnbouwers www.brabantsewijnbouwers.nl dat het gebruik van grondwater bij koeling van wijn niet over het hoofd moet worden gezien. Grondwater, aldus Leenaars, heeft een constante temperatuur van 12 graden, dat is dus lager - en nuttiger - dan kraanwater. Het is bovendien schier onuitputtelijk, en zonder veel kosten te betrekken. Putje slaan kan dus ook, voor de goede zaak... Met dank!  


Inventiviteit

Inventiviteit, zo blijkt eens te meer, is niet alleen geboden - het is ook de charme van het kleinere deeltijd-werk. In een eerdere bijdrage gaven we bij wijze van inventief, een alternatief voor de koelslang, bij het afstoppen van wit in kleinere partijen, in de vorm van diepgevroren diepte-bommetjes, zie http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/09/dieptebommetjes-de-eerste-oogst-wordt.html

In de huidige bijdrage willen we een lans breken voor een tweede gadget, niet zelf geknutseld dit keer, maar wel effectief, en daardoor wat ons betreft een zeer nuttige investering.


De Universele Thermostaat

We gaan uit van een redelijk geïsoleerde schuur die van zichzelf de buitentempera-tuur volgt, maar daarnaast ook redelijk efficiënt verwarmd kan worden. Zo vanaf half september, bij de vergisting van de vroege Solaris, tot zeg november, de eindvergisting van bijvoorbeeld Cabernet Blanc, zal die temperatuur overdag eerst nog even zo'n 17 graden bedragen, maar vrij snel zakken tot onder de 15. De nachttemperaturen zullen in deze tijd veel lager uitkomen.

Dit is daarmee een range van temperaturen, die op zichzelf een prima uitgangspunt vormt voor correcte vergistingen van wit, mits we de natuurlijk wisselende temperatuur gelijk kunnen trekken: met een kachel, die vaak maar een paar graden, of zelfs tienden van graden hoeft te verwarmen, om uit te komen bij de 19 graden aan begin en eind van een vergisting, en de 15 graden van het koelere middenstuk. In de winter, ten behoeve van de rappe neerslag van wijnsteen, kan dan volstaan worden met een basisgarantie, qua temperatuur, van zo'n 4 graden boven nul. 

We hebben een thermostaat gevonden die een kachel, bijvoorbeeld een rijdende electrische radiator aan kan sturen tot op inderdaad tienden van graden nauwkeurig. De thermostaat kan op subtiele wijze worden ingesteld; de kachel gaat vervolgens in een stopkontakt in de thermostaat, waarmee de thermostaat van de kachel overruled is (je zet de kachelthermostaat standaard op z'n maximum). 

En het werkt perfect. Minimale stookkosten (je vliegt nooit meer dan een paar tienden over je streeftemperatuur heen, bij redelijke isolatie) en betrouwbaar, met digitale display tot achter de komma. Hij heeft een voeler aan een draadje van 2 meter lang, die je met een stukje ducttape op de zijkant van een wijntankje plakt, half aan de achterkant van waar de stralingswarmte van het kacheltje vandaan komt. Als je de wijntanks op trolleys zet, kun je de reeds vergiste en rustende wijnen zolang buiten de verwarmde ruimte rijden, zolang een andere wijn nog bezig is, en de ruimte dus nog warm.

Het ding, de thermostaat - we maken niet vaak reclame voor iets op dit weblog - is te koop per postorder bij de firma Conrad, zie: http://www.conrad.nl/ce/nl/product/615910/Conrad-Universele-thermostaat-UT200-Wit

Veel temperatuurplezier.


Copyright (c) Jet Wester 2012