maandag 24 september 2012


Oidium (echte meeldauw)

Dit jaar hebben we voor het eerst een flinke uitbraak van echte meeldauw oftewel oidium achter de rug. In de Johanniter. Het begon zo half augustus, maar nam echt verontrustende vormen aan toen de temperatuur begin september nog steeg tot waarden van 25 tot 28 graden.

Oidium heeft niet veel water nodig om zich te vestigen. Een tijdje van broeïerige warmte, zelfs wat langere dauwperioden tijdens warmer weer zijn voldoende. Daarna, bij de vermeerdering, heeft de schimmel zelfs liever helemaal geen vocht: regens vertragen de groei alleen maar - ze doen de sporen afvloeien van het blad. Warmte is wel welkom, voor deze schimmel.

Oidium in Johanniter is niet wat je noemt sortentypisch. De soort is gevoelig voor valse meeldauw of peronospora, vooral op het blad, maar volgens de boekjes niet noemenswaard voor oidium. Nochtans was deze uitbraak dat wel. Noemenswaard. Ongeveer een derde van het blad had op een gegeven moment witte plakkaten op de onderkant. De bovenkant blad kreeg bruine puntjes. Het echte meeldauw-aanzicht van witte schimmelvelden zat dus aan de onderkant van het blad.

 
Solospuit

Het onheil is inmiddels gekeerd. Wat is er gebeurd? Twee dingen. We hebben een extra drukspuit aangeschaft, een 8 liter-spuit van Solo, ter aanvulling op rug- en andere spuiten die we al hadden. Deze Solospuit heeft een platte spuitkop, dat wil zeggen een spleet, waar een smalle maar tegelijk breed-uitgaande streep spuitwater uitkomt. Bovendien is de spuitkop licht geknikt, zodat je hem, met de spleet horizontaal, ook iets terug, naar je toe kunt laten spuiten. Met deze combinatie van een smalle, breed-uitgaande streep spuitwater, die bovendien lichtjes 'terug' kan spuiten, kun je iets wat je anders niet kunt: de achterkanten van het blad waar je naar kijkt, gericht bespuiten, op en neergaand, met de spuitlans in de loofwand gestoken. We konden dus behalve de voorkant van het blad ook de achterkant van de bladeren heel gericht bereiken, en zo in feite het hele blad 'wassen'.

 
De Solospuit is bijvoorbeeld hier te vinden: http://www.tuingereedschapwinkel.nl/drukspuiten/2322-solo-handspuit-461.html 
De bedoelde sproeikop (rood) is standaard. Voor de zekerheid is 'm dit: http://www.tuingereedschapwinkel.nl/onderdelen/310430-solo-sproeier-04-f80-4074263.html
 

VitiSan

Het 'wasmiddel', dat wil zeggen het spuitmiddel dat we gebruikten was VitiSan, een interessant middel in de wijngaard. Het is kalium-hydrogeencarbonaat - in feite het ontzuringsmiddel Kalinat voor in de wijnkelder. Onschuldig, levensmiddelgeschikt, en dus ook in de wijngaard te gebruiken, zelfs tot de oogst. En het werkt. Tegen botrytis, zegt de bijsluiter, maar ook tegen oidium. En dat laatste kunnen we nu bevestigen. We hebben het Johanniterblad in de laatste zes weken twee keer met VitiSan bespoten, vóór- en achterkant, en het wit van de meeldauw is bruin geworden, dus afgestorven. Het blad houdt daarbij een dusdanig goede conditie over dat het nog prima mee kan doen met de rijping. Dosis rond 12 - 15 ml / liter; per kg te verkrijgen bij Vitis Vino in Bentelo. We verwachten tot de oogst, misschien nog één extra spuitbeurt te zullen uitvoeren. Als dat niet nodig is, houden we het bij het wegnemen van hier en daar een blad, waar de schimmel opnieuw de kop opsteekt.

Let er wel op dat VitiSan de zuurgraad van de trossen wat naar beneden kan halen - het is per slot een ontzuringsmiddel. Maar als het nodig is neem je dat op de koop toe. Bovendien: bij behandeling van oidium alleen op het blad, hoef je de trossen zelf niet te bespuiten. Wij doen dat overigens wel, ook tegen late botrytis - en zien ook daar geen problemen.  

Het verdient aanbeveling om na een jaar van oidium, de schimmel het volgende jaar vanaf het begin 'mee te nemen' in je spuitschema. Een keer of 3 spuitzwavel tot eind juli; tussendoor, na de bloei en bij het dichtgroeien van de trossen twee keer Exact (ook tegen Schwarzfäule!). Vanaf augustus VitiSan naar behoefte. 



Oorzaken?

De vraag waar de oidium-aanvallen van dit moment vandaan kunnen komen, wat de oorzaken kunnen zijn wordt besproken in 'Oidium deel II' op dit weblog, zie http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/09/oidium-ii-omdat-de-echte-meeldauw-of.html
 


Copyright (c) Jet Wester 2012