zaterdag 16 juni 2012


Spuitmiddelen deel I

We krijgen relatief veel vragen over de juiste dosis van dit of dat middel om in de wijngaard te verspuiten - en ook vragen over wat nu een goed spuitschema voor deze middelen is.

Heel eenvoudig gezegd hebben we als ruggegraat van het spuitwerk in onze schimmeltolerante druivensoorten twee ecologisch acceptabele en ook vrij verkrijgbare middelen ter beschikking: spuitzwavel tegen de echte meeldauw en kaliumfosfiet tegen de valse meeldauw.



Spuitzwavel (Microsulfo van Bayer)

Tussen winter en lente, als het snoeiwerk voorbij is, en idealiter als de knoppen gaan zwellen (zo begin april) is het goed gebruik om een dubbele dosis spuitzwavel, druipnat op de kale stokken en stammen te spuiten. Daarvoor kun je Microsulfo van Bayer gebruiken, toegelaten voor een biologische teelt en vrij verkrijgbaar in het bio-hoekje van bijna elk tuincentrum. Met deze dubbele dosis zorg je dat galmijten en kroesmijten - die in de bast van de stam overwinterd hebben, of op het kale buighout - geen kans krijgen. Ook houd je zo de gevreesde phomopsis of zwartevlekkenziekte afdoende buiten de deur.

Op de zwellende knoppen zorg je bovendien dat daarin genestelde sporen van de echte meeldauw (oidium) geen kans krijgen om bij opening van de knoppen direct het jongste groen te infecteren. Dit laatste is preventief vooral aan de orde wanneer je tijdens de wintersnoei zogenaamde 'oidiumfiguren' op het snoeihout ontdekt hebt: donkere vlekken van bruin-zwart tot violet, die een beetje 'legpuzzel'-achtige vormen kunnen hebben, zie bijvoorbeeld https://www.landwirtschaft-bw.info/servlet/PB/menu/1222481_l1/index.html

De dubbele dosis van dit merk spuitzwavel is 10 ml poeder op een liter water.

Na de uitloop is het verstandig de behandeling met een gewone, enkele dosis (dus 5 ml / l) te herhalen. Opnieuw tegen mijt en echte meeldauw. Maatdop is meegeleverd bij 't product.


Een derde behandeling?

De meeste van onze schimmeltolerante druivensoorten zijn niet heel gevoelig voor echte meeldauw, dus de bovengenoemde twee behandelingen zullen vaak volstaan. Het verdient echter aanbeveling om op plekken waar ook verwaarloosde druiven of andere infectiehaarden in de buurt zijn, zoals volkstuincomplexen, een derde, extra keer zwavel te spuiten, tussen uitloop en bloei. Hangt een beetje van het weer af. Ook weer enkele dosis. Tot slot zijn er enkele druivensoorten die juist wél gevoelig zijn voor oidium (Rondo!): ook voor die geldt dat een derde spuitbeurt met zwavel waarschijnlijk niet gek is.

Tijdens de bloei niet spuiten, om kans op misbloei uit te sluiten. Na de bloei (na begin juli) geen zwavel meer spuiten, wegens gevaar voor böcksers in de latere wijn.



Kaliumfosfiet

Kaliumfosfiet is als vloeistof ("ACS kaliumfosfiet plus") verkrijgbaar bij Vitis Vino. De dosis is 3,5 ml op een liter water. (Het middel Resistim - ook Vitis Vino - bevat veel minder van het werkzame fosfiet, en wordt dus ook in een hogere dosis gespoten: om precies te zijn geeft 6,7 ml / l Resistim eenzelfde hoeveelheid fosfiet.)

ACS kaliumfosfiet plus, is een op zichzelf totaal onschuldige (N)PK-bladmest, met als eigenschap dat de fosfiet tevens zeer goed preventief en zelfs curatief werkt tegen de gevreesde valse meeldauw of peronospora. Het middel werkt zolang er groei in blad en scheuten zit. Voor druiven met veel 'dieven' oftewel okselscheuten kan dat tot vrij laat in het jaar het geval zijn: wel tot medio augustus. Het middel is tot dan toe te gebruiken, wanneer weerbericht of perovoorspeller (zie de bijdrage Websites warmtelijnen en valse meeldauw op dit weblog) daar aanleiding toe geven.

Ook dit middel echter niet tijdens de bloei.

Een beetje terughoudendheid is echter ook bij dit middel wel op zijn plaats. Kaliumfosfiet is een normale, onschuldige bladmest. Toch is men, met name in Duitsland, niet heel snel geneigd ook dit midddel na de bloei nog te spuiten. Er zijn bij laboratoriumproeven, na late bespuitingen sporen van het middel teruggevonden in de wijn: Spritzmittelrückstände zogezegd, die eveneens onschuldig zijn, maar toch... Idealiter wil je natuurlijk dat er helemaal niets anders dan wijn in je wijn zit. Het is een waarschuwing die gezegd wil zijn.

Kaliumfosfiet en zwavel kunnen overigens, als dat zo te pas komt, heel goed samen, tegelijk verspoten worden.

 

Meer informatie

In 'Spuitmiddelen deel II' op dit weblog komen andere middelen aan de orde. Ook zullen we dan ingaan op de meer algemene vraag hoe je de dosis van een middel moet bepalen, wanneer je als kleinverbruiker terug moet rekenen vanaf grotere verpakkingen. Dit Deel II is inmiddels te vinden bij het onderwerp Ziekten op dit weblog. Zie: http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/06/spuitmiddelen-deel-ii-in-deel-i-van.html

Ook staat meer informatie in ons online boek, te vinden in de rubriek Weblog en boek op dit weblog, hoofdstuk 4, Gewasbescherming.

Wie last heeft van een sterke aanval van echte meeldauw (oidium) in de wijngaard kan ook baat hebben bij het volgende artikel: http://wijnbouw.blogspot.nl/2012/09/oidium-dit-jaar-hebben-we-voor-het.html
 
Zie voor andere ziekten, schimmels, ongedierte, de afdeling Ziekten op dit weblog.


Copyright (c) Jet Wester 2012