dinsdag 23 juli 2013


Gescheinsbotrytis in Solaris II

In een vorig artikel suggereerden we dat de inmiddels beruchte misbloei in Solaris misschien veroorzaakt wordt door botrytis: een schimmel dus, in de trosjes, tijdens en nog vóór de bloei. Onze suggestie was verder dat dé manier om deze hypothese te testen is: blad wegnemen in de troszone, vóór de bloei, en een anti-botrytismiddel (Teldor) spuiten op de trosjes. Als we gelijk hebben – d.w.z. als de hypothese klopt - is daarmee de misbloei in essentie opgelost. En kan Solaris verder als een geschikte druif voor onze wijngaarden. Op naar het wespenprobleem! (Zie daarvoor overigens http://wijnbouw.blogspot.nl/2013/07/wespenmiddel-deel-ii-in-een-vorige.html ) 

Het artikel mocht rekenen op bijval van Solarisboeren, die ook dit jaar weer een meer of minder ernstige misbloei in de soort hebben. Voor één collega waren we zelfs veel te voorzichtig geweest in onze formuleringen: er werd een tweet de wereld ingestuurd met als strekking dat botrytis in Solaris geen hypothése was, maar keiharde realiteit!

Natuurlijk is het strikt genomen zo, dat hypotheses getoetst worden (in dit geval met Teldor) en niet hypothese-af zijn omdat iemand dat zegt. Mooie boel zou dat worden, in de wetenschap...

Maar begrijpen doen we de verzuchting wel. We hebben inmiddels foto’s van de misbloei in Solaris van een wijngaard die meedoet in het proefproject druivensnoei, en waarop een misbloei te zien is die niet veroorzaakt werd door kapjes die niet afgeworpen werden of iets dergelijks.  Je ziet overal (!) waar misbloei geweest is, een verschrompeling, een bruin en zwart worden van halve en kwarten van trosjes, ook van de trossteeltjes. Het lijken daarmee inderdaad typische botrytisfoto’s. Hier komen er een paar:

 

 

 






 
De foto's zijn representatief voor de misbloei die we in deze wijngaard in Solaris zagen (900 planten) - al zag gelukkig niet alle Solaris er zo slecht uit. 

Op grond van de foto's en de misbloei die we in levenden lijve zagen, is de suggestie voor Solaris alleen maar des te stelliger: volgend jaar tien tot veertien dagen vóór de bloei blad dunnen in de troszone en vervolgens Teldor spuiten.  


Copyright (c) Jet Wester 2013-07-23