woensdag 15 augustus 2012


Zenmaster of wine

Het loopt al mooi richting september. De trossen van de blauwe druivensoorten verkleuren, en de netten, in elk geval voor Solaris worden langzamerhand weer van stal gehaald. De oogsten komen in het verschiet, en de aandacht van de wijnboer verplaatst langzaam maar zeker van wijngaard naar wijnkelder.

Deze tijd, die in feite de wintertijd al een beetje inluidt, kan ook heel goed een aanleiding zijn om je kennis van de wijnmakerij te willen opfrissen of aan te vullen. Een bóek kortom. Of minstens een paar goede informatieve websites. 

Soms vind je zo'n boek waarvan je denkt: Yess! - dat is precies helemaal wat ik weten wil, inclusief toon, manier van uitleg & moraal van het verhaal. Een boek dat je in een ideale wereld zelf geschreven had willen hebben - als je de kennis en ervaring ervoor gehad had.


Voor mij was het boek van Volker Schneider, Önologische Aspekte früchtiger Weine er zoeen. Twee keer achter elkaar gelezen. Het was inderdaad winter. Op deze plek geen samenvatting van het boek: we houden het bij de aanbeveling dat ook in gesprekken met bekenden, wijnbouwers aan de Moezel en de Nahe in Duitsland het boek steeds weer zomaar ter sprake komt - iedereen blijkt het gelezen te hebben, en ik ben zeker niet de enige die het als een soort persoonlijk werkboek voor de wijnmakerij beschouwt. Of filosofieboek misschien.


Schneider is inmiddels een beetje een guru aan het worden. Eén hoofdstuk heet "Der psychologische Schönungsbedarf" en gaat over de onzekerheden van de wijnmaker die klaart en filtert omdat hij de zaak schoner dan schoon wil hebben - terwijl de wijn er feitelijk de dupe van wordt. Schneider stelt hier een uiterst zeker, vakbekwaam en verrassend kontrolliertes Nichtstun tegenover. Als een ware zenmeester. En hij laat je zien dat ook jij zo'n zelfde houding kunt verwerven. Onzekerheid maakt plaats voor zekere vakkennis en nuchter inzicht.  

Vondst
Dit stukje is dus niet een samenvatting van een boek. Wat ik hier wel wil doen is de lezer attent maken op de website van deze zenmeester van de wijnbouw, want een website heeft hij ook. Inhoudelijk een ware vondst op het Internet, ook voor wie het boek nog even het boek wil laten. In de vertikale menubalk op de site, aan de linkerkant staan de onderwerpen waarover deze Weinbauberater zijn licht doet schijnen. Gratis & voor niets. De site spreekt voor zich. Van harte aanbevolen.  http://www.schneider-oenologie.de/dnn/Home/tabid/36/language/de-DE/Default.aspx

En als je ooit, ook als is het maar één keer, een vakboek in recht Deutsch wilt aanschaffen, dan weet je het hè? Gewoon bij Bol (let even op de curieuze beschrijving van het boek): http://www.bol.com/nl/p/onologische-aspekte-fruchtiger-weine/1001004008745921/

Volker Schneider, Önologische Aspekte früchtiger Weine. Die Rolle von Oxidation und Reduktion. 2008. Österreichischer Agrarverlag (AV-Buch), Leopoldsdorf. ISBN 978-3-7040-2294-3


Copyright (c) Jet Wester 2012