donderdag 9 augustus 2012


Schwarzfäule deel II

In een vorige bijdrage (genaamd "Schwarzfäule", zie elders op dit weblog onder het hoofdje Ziekten) bespraken we een aantal mogelijkheden om deze gevaarlijke schimmel te bestrijden, ook voor wie geen spuitlicentie heeft.

Wie wel een spuitlicentie heeft, spuit het middel Flint, maar kleine wijngaarden moeten het grotendeels doen met het direct zorgvuldig wegnemen (en buiten de wijngaard brengen) van aangetast blad - zelfs al met één enkele lichtbruine vlek - en ook de aangetaste trosjes. Dit wordt aangevuld met een keer of drie spuitzwavel (Microsulfo, Bayer, 5 ml per liter) vóór de bloei.

We zijn echter, vanwege een bericht over grote schade bij een hobbywijngaard, vooral in Johanniter, op zoek gegaan naar vrij (zonder licentie) verkrijgbare aanvullingen op dit regime. En vonden een antwoord in de werkzame stof "triadimenol", in Nederland bij het tuincentrum of op het Internet verkrijgbaar in kleinverpakking onder de naam "Exact" van Bayer. Ditzelfde middel heet in Zwitserland anders, de werkzame stof is echter dezelfde, en Bayer beveelt het daar aan voor Schwarzfäule. Zie deze link:
http://xmedia.bayercropscience.ch/pdf/2012080822181822671687.PDF


De producent zegt dat het middel idealiter gemengd wordt met een Folpet-achtig middel. Dat hebben we dan weer niet, maar triadimenol, of liever gezegd Exact, hoort op zichzelf staand dus ook al een zinvolle, waarschijnlijk voldoende aanvulling te zijn op het wegnemen van aangetast blad (en een enkel trosje) na de bloei. De kuur staat of valt met de zorgvuldigheid van de inspecties. Niet vaker dan 3x na de bloei spuiten, niet korter dan 30 dagen vóór de oogst. Het middel is niet gevaarlijk voor bijen.


Copyright (c) Jet Wester 2012