maandag 18 juni 2012


Spuitmiddelen deel II

In deel I van deze bijdrage noemden we een tweetal spuitmiddelen, tegen echte en valse meeldauw: spuitzwavel en kaliumfosfiet.

Spuitzwavel van Bayer (Microsulfo) kan verspoten worden in een dosis van 10 ml op een liter water bij het zwellen van de knoppen, begin april; daarna vóór de bloei nog één of twee spuitbeurten met als dosis 5 ml per liter water.
ACS Kaliumfosfiet plus, kan na de uitloop tot de bloei verspoten worden in een dosis 3,5 ml per liter water; na de bloei is het middel effectief zolang er groei zit in blad en scheuten. Of het tot in augustus als middel gewenst is, is een vraag die een wijnbouwer in de eerste plaats voor zichzelf moet beantwoorden.


Selectief spuiten?
Feit is dat er bij proefnemingen, na late bespuitingen met kaliumfosfiet, resten van het middel in de most teruggevonden konden worden. Feit is echter ook, dat je voor een effectieve behandeling van alleen de toppen van de scheuten in augustus (waar dan nog groei te vinden is), absoluut geen volle spuitbeurt nodig hebt. Je zou immers maar heel selectief hoeven te spuiten: namelijk alleen het bovenste vijfde deel van de loofwand. Wanneer je dat inderdaad zo selectief kunt doen, bijvoorbeeld met een rugspuit, vragen we ons af of dat echt kwaad zou kunnen. D.w.z. of de luttele dosis van éénvijfde van een volle bespuiting, na zijn werk gedaan te hebben, ook nog een meter terug kan migreren, naar de tros. Dit laatste lijkt ons sterk. We vermoeden dat de laboratoriumproeven gebaseerd zijn op de situatie na één of meer volle, late bespuitingen.  



Andere middelen
Behalve deze beide middelen is er een hele waaier van middelen op de markt, van waterglas als effectieve botrytis-preventie (zie bijvoorbeeld http://www.landwirtschaft-mlr.baden-wuerttemberg.de/servlet/PB/menu/1225789_l1/index.html ) tot specifieke bladmesten voor wanneer de planten een gebrek aan een bepaald mineraal of spoor laten zien.

Een algemene website waar je een indruk kunt krijgen welk gebrek nu precies bij welk gebrekverschijnsel in de wijngaard hoort vind je hier: http://www.rebendoktor.de/


Vitisan
Verder hebben wij zelf baat gehad bij een middel genaamd Vitisan (Vitis Vino) dat, gespoten in de troszone,  op het laatst van de rijping de zuurgraad op de trossen effectief verlaagt, zodat botrytis in de laatste weken of dagen vóór de oogst minder kans krijgt. Botrytis houdt van een zuur milieu, en Vitisan (in feite een onschuldige wijn-ontzuurder) legt een cordon sanitaire van een minder hoge zuurgraad om de trossen. Met name in de laatste dagen vóór een Solarisoogst, wanneer de wespen toeslaan op de druiven, menen we baat gehad te hebben bij dit middel. Door de wespen aangetaste bessen bleven langer vrij van botrytis - voldoende lang om niet direct de halve tros te infecteren. In de dagen vlak vóór de oogst kan dit een echt verschil maken. Let wel op dat Vitisan op de trossen, ook de hoeveelheid totaalzuur in de latere most wat kan drukken. Bij preventief spuiten in de troszone kan een zuurmeting vooraf dus geen kwaad. Bij marginaal totaalzuur zou ik geen Vitisan gebruiken. Tenzij bij overmacht van wespen. Dan doe je wat nodig is.



Omrekenen
Wanneer je je spuitmiddelen betrekt bij een wijnbouwbedrijf als Vitis Vino kan het lastig zijn de juiste dosis vast te stellen. De hoeveelheden spuitmiddel worden meestal gegeven 'per hectare', en hoeveel water men zich daarbij voorstelt, en of dat een gemiddelde is of alleenmaar geldt voor de volle loofwand in juli is vaak onduidelijk. Een goede, praktische maat is deze. Een wijngaard-oppervlakte van 100 m2 gebruikt in de zomer redelijkerwijs 8 liter spuitwater per spuitbeurt, met daarin opgelost de werkzame stof. (We gaan uit van een professionele, fijn vernevelende rugspuit, bijvoorbeeld van Gloria.)

Deze 100 m2 is een honderdste van een hectare, dus in die 8 liter gaat een honderdste deel van de aanbevolen hoeveelheid spuitmiddel per hectare. Per enkele liter de dosis dus delen door 800.

Houd, als je nu per liter verder gaat rekenen, bij het verspuiten wel de regel van 8 liter per 100 m2 in de gaten, anders spuit je nog steeds teveel of te weinig.

In de lente zal zo'n 2 tot 4 liter water per 100 m2 volstaan. Meestal dezelfde, anders een marginaal mildere dosis per liter.
 

Voor meer informatie over spuitmiddelen, zie ook het online boek Handreiking kwaliteitswijn elders op dit weblog. 

   
Copyright (c) Jet Wester 2012