vrijdag 8 juni 2012


Op reis deel II: Weingut von Racknitz

Rieslings van de Nahe in Duitsland horen tot de meest bijzondere die er zijn. Een aantal wijnbouwers aan dit riviertje behoort dan ook tot de wereldtop, met als onbetwiste grootmeester en voorbeeld Helmut Dönnhoff uit het dorpje Oberhausen a/d Nahe. Zijn wijnen zijn zeer exclusief, maar we hebben tot onze vreugde een eenvoudige proeve van zijn kunnen gezien in Nederland, bij wijnwinkel De Gouden Ton in Amsterdam. Zie http://www.degoudenton.nl/. Recentelijk overigens ook bij wijnkoperij Pangkarra in Arnhem, zie http://www.wijnkoperij-pangkarra.nl/.




De Nahe

Het gebied van de Nahe is niet heel groot, en het echt interessante deel is - zoals altijd in een wijngebied - nog veel kleiner. Het prachtige, haast onherbergzame gebiedje rond de Rotenfels doet qua Jurrassic Park-achtig oerlandschap niet onder voor de steile Terrassenmosel die veel bekender is. Even verderop liggen schitterende lapjes met even schitterende opbrengsten, als de Felsensteyer, Hermannshöhle, Dellchen - bekende namen voor de Rieslinglover. Het mooie van de Nahe is dat er veel verschillende soorten bodems vlak naast elkaar liggen: Grauschiefer (grijze leisteen), Blauschiefer, porfier, melaphier, 'Rotliegende' - allemaal met hun eigen smaak, en aan de Nahe ook allemaal naast elkaar, apart gevinificeerd. Het soort gesteente waar de bodem uit bestaat, staat aan de Nahe bijna altijd op het etiket, dus je kunt je bekwamen in de verschillen door de hele range van één bepaalde wijnbouwer te proeven. Op te drinken bedoelen we eigenlijk.



Mineraliteit

Ons favoriete wijnbedrijf aan de Nahe is Weingut von Racknitz, een bedrijf dat juist die enorme, en enorm verschillende mineraliteit van de Nahe in zijn wijnen laat zien. Laatst nog proefden we bij een kleine wijnproefneming van ook de eigen wijnen, als laatste een Von Racknitz Vulkangestein 2008. Mijn medeproever observeerde dat dit trouwens ook echt Duits is, deze liefde voor vulkanen, vuur, gesteenten, kopergroeven. Ik ben het daar wel mee eens. Vaak krijg ik onwillekeurig weer dát lied in m'n hoofd, bij het proeven van  Duitse mineraliteit - "Marmor, Stein und Eisen bricht (aber unsere Liebe nicht)". Dit laatste is u in vertrouwen meegedeeld.



Ecken und Kanten

Weingut von Racknitz is echter veel meer dan alleen mineraliteit. Men heeft delen in bezit van de beste wijngaarden van de Nahe, die alle geweldige wijnen opleveren. Een stuk wilder dan de wijnen van Martin Müllen uit deel I van deze bijdrage, maar dat is tegelijk ook de charme. Von Racknitz-wijnen hebben "Ecken und Kanten" zoals het daar heet, net als de wijnbouwers zelf - en dat moet zo blijven. Wanneer je hun eeuwenoude binnenplaats op wilt gaan, gewoon om wat wijn te kopen, kom je een bordje tegen met "Privat, nicht betreten". Een haast humoristische verademing, wat ons betreft. Wanneer je dat bord durft te negeren (niet gezien durft te hebben) wordt je allervriendelijkst ontvangen door Freifrau Luise von Racknitz, een adellijke jonge vrouw met haar tweede baby in een sling op de buik. Afgestudeerd Geisenheim en samen met haar man zéér gedecideerd als het over hun wijnen gaat. De wijnen worden wild (spontaan) vergist in roestvrij staal, zonder zelfs maar de mogelijkheid van allerlei nieuwerwetse temperatuurbeheersing. Na een jaar zijn ze klaar. Van tevoren even mailen of bellen is handig.


Hildegard von Bingen

De adellijke familie von Racknitz woont op de Disibodenberg, waar Nahe en Glan bij elkaar komen. Deze (wijn)berg is van hun, hun eigendom - inclusief de kloosterruine bovenop, van het klooster waar Hildegard von Bingen, een meisje uit de buurt, in de 12e eeuw veertig jaar lang leefde en haar belangrijkste boeken schreef. Hildegard kwam uit één van de nabij gelegen dorpjes Bermersheim of Niederhosenbach, zie  http://www.landderhildegard.de/staetten/moegliche-geburtsstaetten/niederhosenbach/.

De website van Von Racknitz is hier; de Riesling Disibodenberg (sinds de 12e eeuw in productie) is onze favoriet: http://www.von-racknitz.com/


Wanneer je geïnteresseerd bent in de plaats die de Nahe inneemt in Rieslingland, raden we je het volgende boek aan van Terry Theise: ademloos leeswerk. Het beste boek over onder meer de Riesling, en over de aandachtige, zelfs gewijde plek die wijn in een mensenleven in kan nemen.  http://www.bol.com/nl/p/reading-between-the-wines/1001004011413791/


Genoeg gepraat. Op naar de Nahe. Tot over een week!

Voor het eerste deel van dit tweeluik Op reis, over Martin Müllen aan de Mittelmosel, zie het onderwerp Smaak op dit weblog.

Copyright (c) Jet Wester 2012