vrijdag 25 mei 2012


Kaliumfosfiet 

Let op: dit is een vrij theoretisch artikel. Wanneer u meer praktisch wilt lezen over doseringen voor kaliumfosfiet in de wijngaard, ga dan naar de artikelen Spuitmiddelen I en II in de afdeling Ziekten op dit weblog.


Van het scala aan bladmeststoffen dat de Nederlandse wijnbouw ten dienste staat is kaliumfosfiet één van de meest geliefde. De deugd zit ‘m in het fosfiet: fosfiet werkt uitstekend preventief en zelfs ook curatief tegen valse meeldauw of peronospora, zolang er groei zit in scheuten en blad. Zie bijvoorbeeld: https://www.landwirtschaft-bw.info/servlet/PB/-s/1rmlezq1yda6d88ht0v51xhl68y10laqyg/menu/1167355_l1/index1215611686464.html



Magnesium

Er is echter wel iets raars aan de hand met de cocktail als geheel. Eenvoudig gezegd: fosfiet heeft iets nodig om fosfiet ván te zijn, en dat is in dit geval kalium. Maar kalium als bladmest is zelf helemaal niet zo nodig of zelfs maar gewenst in de wijngaard. Het toevoegen van kalium aan de bodem (bijvoorbeeld door te strooien met patentkali) is een veel betere manier om de kaliumbalans in de wijngaard op peil te houden of te brengen. Bovendien betekent een shot extra kalium via het blad, dat de druif nu ook des te meer magnesium nodig heeft – deze beide, kalium en magnesium, hangen in dit opzicht samen.


Magnesium nu, is echter een element waar de druif juist wél regelmatig gebrek aan kan hebben, ook ondanks het strooien van magnesium als bodembemesting (kieseriet). Sommige druivensoorten - als Pinotin en Regent - zijn zelfs beroemd om hun magnesiumgebrek, maar magnesium wordt door veel meer, vaak ook jonge planten, slecht opgenomen via de wortels, al zit het wel in de bodem. Een bladmest van magnesium (bitterzout, Microtop) wordt dan ook vele malen vaker gebruikt in de wijngaard dan een specifieke bladmest voor echt kaliumgebrek. Dat laatste komt nauwelijks voor.


Het zou dus mooi zijn als we niet zozeer een kaliumfosfiet zouden hebben, als wel een magnesiumfosfiet. Dan hadden we drie vliegen in één klap: fosfiet nog steeds voor de pero-bestrijding; magnesium daarnaast als functionele bladmest die bitterzout c.s. in bijna alle gevallen overbodig maakt – en ten derde wordt gestopt met het steeds toevoegen aan een overschot van kalium, via de kaliumfosfiet, die een verder magnesiumgebrek in de hand werkt.



Magnesiumfosfiet

Magnesiumfosfiet is dus wat we voor onszelf gedroomd hebben. Laat het spul nu gewoon bestáán! Zie deze link:
Verschil met kaliumfosfiet (van deze fabrikant) is wel, dat de magnesiumfosfiet meer stikstofmest heeft bijgemengd gekregen. Die extra stikstofmest zouden we kunnen omarmen, of anders op de koop toe nemen, in de wetenschap dat stikstof via het blad niet enorm sterk wordt opgenomen (vergeleken met via de bodem). Wat we ook kunnen doen is proberen de importeur van dit merk, Roelof Visscher, op te porren om bij de fabrikant naar een magnesiumfosfiet voor de wijnbouw te vragen, met minder bijgemengd stikstof (evenveel als in hun kaliumfosfiet bijv.). De importeur voornoemd is al lichtjes voorbewerkt over het onderwerp...


In elk geval hoort dit verder uitgezocht te worden. Het zou raar zijn als we tot in lengte van jaren fosfiet van kalium zouden gebruiken, omdat dit traditie is, terwijl het juist de antagonist, de tegenspeler van kalium is die we nodig hebben. Dat wil zeggen magnesium.

Nagekomen mededeling: magnesiumfosfiet is inmiddels inderdaad te verkrijgen, bij Vitis Vino in Bentelo. Doseringen hetzelfde als kaliumfosfiet:

Voor doseringen van kaliumfosfiet in de wijngaard, zie de bijdragen Spuitmiddelen I en II onder Ziekten op dit weblog.


Copyright (c) Jet Wester 2012