woensdag 23 mei 2012


Bijen

Eén van onze meer passieve passies - maar niettemin een passie - is de wereld van de honingbij. We zijn sinds jaar en dag lid van de lokaal-regionale bijenvereniging en hebben inmiddels een mooie boekenplank over de grote weelde, in de zomer één of meer bijenvolken om je heen te hebben. Onze laatste aanwinst, gister over de post uit Engeland, is een prachtige antieke uitgave, met gouden opdruk, van het beroemde boekje van Maurice Maeterlinck over de bijen. Het werd uitgegeven in 1901; deze uitgave is een vertaling uit het Frans in het Engels van een paar jaar later, en stond nu, een slordige honderd jaar later, te koop voor 4,50 euro, op de geweldige Engelstalige tweedehands boekensite http://www.alibris.co.uk/books?cm_sp=navShop-_-books-_-na

Wie makkelijk Engels leest heeft het voordeel dat ook boeken zoals deze, van honderd jaar oud, te lezen zijn alsof ze gister geschreven zijn. De spelling van het Engels is simpelweg in al die jaren niet veranderd, dus je kunt zo aanhaken. Het boek is overigens in een modern jasje (zelfde tekst) nog steeds in druk. Maar dan voor een paar dollars meer.



Terug naar de bijen
Wat ons tot nu toe heeft weerhouden van een meer actieve activiteit in bijenland is in de eerste plaats de recente problematiek rond de bijenvolken. Varroamijt, verdwijnziekte: de zorg of je volken in het voorjaar, na de winterrust nog wel in leven zijn is op dit moment even een ongewenste stressfactor erbij, naast de mogelijke vorst- en nachtvorstperikelen in de wijngaard.

Een andere reden waarom het er tot nu toe niet echt van gekomen is, heeft te maken met de manier waarop de bijen gewoonlijk gehouden worden. Vaak als productievolken, waarvan de honing geoogst wordt voor ons gebruik. Daar is op zich niet veel mis mee, maar oogsten doen we al in de wijngaard, en meer dan twee, drie potjes honing gaan er bij ons in een jaar niet door. Meer dan twee, drie flessen wijn wel. Waarom dan die extra productie, die een hoop tijd, werk en laten we eerlijk zijn: toch ook weer geld kost?


Natuurlijk bijenhouden
Maar er gloort hoop voor mensen als wij. Er is een nieuwe trend in de bijenhouderij, die zijn centrum op dit moment vindt in Engeland, en die zich richt op inderdaad het in de buurt hebben van bijen - zonder verdere poespas. Het initiatief heet "Natural Beekeeping", en het idee hangt aan het simpele maar geniale feit dat er een nieuw, ander ontwerp bijenkast gebruikt wordt. Eén waarbij geen extra 'supers' of lagen bovenop de kast geplaatst kunnen worden voor extra honing, en waar het volk ook niet uitgnodigd wordt om groter dan groot te worden. Bovendien bouwen de bijen in dit systeem hun eigen raten. In dit systeem heb je je vrienden om je heen, maar je hoeft eigenlijk niets van elkaar - behalve een beetje zorgzame aandacht. Zeg nu zelf: dat zijn toch de mooiste vriendschappen? In je klaverstroken?

Op het internet is een gratis, gedétailleerd  bouwplan voor zo'n nieuw soort bijenkast te downloaden, dat gemaakt kan worden met eenvoudige middelen. De download staat hier: http://www.lulu.com/shop/philip-chandler/how-to-build-a-top-bar-hive/ebook/product-15321150.html;jsessionid=7371D438B7F30E09DB5AEB8A43935BB7

De website van het natuurlijk bijenhouden is hier: http://www.biobees.com/index.php

Het boek dat bij het geheel hoort heet The Barefoot Beekeeper. Het is niet heel goedkoop (wel veel goedkoper als download op de i-pad trouwens), maar bevlogen en met authoriteit geschreven, en het brengt de romantiek van de kleinschalige bijenhouderij terug. Voor zover die miste.
Beleefd aanbevolen.



Copyright (c) Jet Wester 2012